
Eén van de belangrijkste puzzelstukjes die eind vorig jaar voor mij op zijn plaats viel was wel deze: het feit dat ik erachter kwam (beetje laat weliswaar) dat ik een Introvert ben met hoofdletter I. Op oudjaar had ik hierover met een aantal vrienden een leuk gesprekje. We waren aan het gissen wie de introverten en extraverten onder ons waren. Moeilijker dan je denkt, want iemand die duidelijk extravert lijkt, kan een verborgen introvert zijn en vice versa. Het inspireerde me om er iets rond te schrijven.
De waarheid ligt namelijk in het midden. De meeste mensen zijn ambivert. Een beetje van beide dus. Afhankelijk van de situatie zijn we soms introvert, soms extravert. We zijn hetgeen ons het beste uitkomt in dat specifiek geval. Slechts een kleine 30 procent van de bevolking zou 100% puur introvert en 100 % puur extravert zijn. Na enige research, persoonlijkheidstesten en verdieping kan ik voor mezelf bv zeggen dat ik het best pas bij de kenmerken van een pure introvert.
Niemand minder dan Sigmund Freud introduceerde als eerste deze 2 termen en gebruikte ze in zijn theorie over het libido. Later geraakten introversie en extraversie pas echt gekend, toen Carl Jung op de proppen kwam met zijn theorie over de ‘persoonlijkheidstypes’. De big 5 en MBTI, populaire methodieken vooral binnen het bedrijfsleven, om persoonlijkheidstrekken van mensen in te delen, zijn gebaseerd op Jung’s theorie.
Hoe weet je of je introvert of extravert bent?
Eigenlijk is het heel eenvoudig om te weten naar welk van de 2 je neigt. Stel jezelf simpelweg de vraag: Waarvan krijg je energie? Van bij mensen te vertoeven of van je op je eentje terug te trekken? Sociale gebeurtenissen, meetings, recepties, vergaderingen, massa-events, networking, babyborrels, etc…zijn energie-zuigers voor introverte mensen. Voor extraverten zijn dit juist zaken die energie geven. Introverten zijn enkel in staat hun batterijen op te laden als ze alleen kunnen zijn. Ze zijn heel introspectief, bedachtzaam en vermijden liever te veel externe stimulatie. Terwijl extraverten als heel sociaal gezien worden, prikkels opzoeken en het liefst heel veel onder de mensen zijn. Volgens studies van de hersenen tussen beide types bestaat er een duidelijk verschil in hersenactiviteit en worden verschillende delen van de hersenen frequenter gebruikt bij het ene type dan bij het andere bijvoorbeeld.
10 signalen die de introvert in je zal herkennen:
- Je voelt je niet comfortabel in groep.
- In een omgeving zijn, waar veel mensen rondom je zijn, vreten al je energie weg.
- Je houdt van stilte en alleen zijn.
- Je haat small-talk.
- Je hebt een klein vriendenkringetje en met elk van hen ben je superclose.
- Je voelt je niet geroepen je mening in publiek te verkondigen, te presenteren of de leiding te nemen.
- Mensen vinden jou gereserveerd en hebben het moeilijk jou te leren kennen.
- Je bent heel zelfbewust.
- In een omgeving met te veel prikkels verlies je snel je focus en voel je je overweldigd.
- Je houdt ervan na te denken alvorens te beslissen en je verkiest bij te leren door te observeren.
Herken je je in alle 10 de puntjes heel erg? Dan is de kans groot dat je een pure introvert bent. Herken je je in geen enkel punt, dan ben je waarschijnlijk extravert. Herken je je in enkele punten en in andere niet, dan ben je ambivert, wat meestal het geval is.
Mensen onderverdelen in introverten en extraverten is volgens mij eigenlijk hokjesdenken. Van al dat etiketjes-geplak worden we op de duur tot karikaturen van onszelf verheven. Iedereen is immers uniek en reageert uniek op verschillende soorten situaties. Een mens bevat doorgaans meer laagjes en complexiteit dan er op te maken is uit uitsluitend deze persoonlijkheidstesten. Zoals bij alles, is er ook hier alweer een grijze zone tussen zwart en wit. En dus een persoonlijkheidstype dat initieel volledig werd vergeten: de ambivert. Een mix van de twee samen.
No, I’m not shy. I’m an introvert.
Toch is de ontdekking dat ik een pure introvert ben voor mij van het grootste nut. En intussen een bijzonder gegeven eigenlijk. Waarom juist? Omdat ik nu dingen kan verklaren. Dingen die voor mij niet werken en voor anderen wel, ik vond dit altijd al heel bizar. Mijn hele leven lang voelde ik mij oncomfortabel in groep, meer nog, ik leek totaal geen behoefte te hebben aan veel mensen rondom mij. Meerdere pogingen om in jeugdbewegingen, hobbyclubs en verenigingen te gaan mislukten steeds faliekant. Ik vond dit abnormaal en vond mijzelf uiterst asociaal.
De wereld leek dit ook zo te vinden. Alles in onze huidige samenleving (onderwijs, bedrijfsleven, politiek, etc) is nu eenmaal ingesteld op extraversie. Dit omdat extraversie schijnbaar gelijk gesteld wordt aan meer zelfvertrouwen, durf en sociaal zijn en dit gunstige eigenschappen zijn. Teruggetrokkenheid en in zichzelf gekeerd zijn, zijn minder wenselijke eigenschappen. Mogelijks is er zelfs een verband tussen introversie, hypersensitiviteit en burn-out en hebben introverten een hoger risico op burn-out/depressie maar daarover moet nog verder onderzoek worden gedaan.
Ook in de beroepskeuze hield ik hiermee geen rekening omdat ik mijn introversie niet herkende. Ik koos een beroep waarin je vrij extravert dient te zijn. Ik voelde wel enorm dat ik een extraverte kant ‘acteerde’ en deed soms zelfs aan overacting. Maar uiteindelijk zoog het me leeg tot en met. Ik dacht eigenlijk dat ik last had van verlegenheid of erger, sociale angst. Dit zijn totaal andere dingen dan introversie. Sociale angst is de angst om onder mensen te komen. Een introvert heeft geen angst, maar gewoon niet de behoefte aan veel sociaal contact.
Introversie omarmen
Wat moet je er dan mee? Het geeft je zicht op de werkwijze van je hersenen. Je leert je introverte eigenschappen op een positieve manier gebruiken. Je leert ze zelfs omarmen en ervan houden. Introverten duiken graag in hun gedachten, zitten vaak in hun hoofd (kan ook lastig zijn als je erin vast zit), dromen graag en komen vaak in die solitaire momentjes tot creatieve ideeën en oplossingen. Omdat ze tijd nemen om na te denken over beslissingen zijn het vaak heel gerichte en beredeneerde beslissingen. Je leert weg te blijven van mensenmassa’s. Je weet dat in het werkleven open desk situaties, grote vergaderingen en teamwork uitdagingen zullen vormen. Je vriendschappen zijn dieper en lonender en je maakt sneller contact met je innerlijke wereld en intuïtie.
Betekent dit dat leiderschap, bekendheid en uitblinken in iets enkel voor extraverten is weggelegd? Absoluut niet! Daar zijn deze voorbeelden van bekende introverten het bewijs van: Barack Obama, Kofi Annan, Einstein, David Bowie, Lionel Messi en Angelina Jolie. Je zou het haast niet geloven toch? Introverten kunnen dus identiek dezelfde dingen in het leven bereiken als extraverten, alleen doen ze dat op een andere maar daarom niet minder succesvolle manier.
Waardevol om te leren en nu dus toe te passen, was voor mij: mij niet schuldig hoeven voelen voor mijn momenten van teruggetrokkenheid. En dat 2 dagen moeten bekomen van een trouwfeest niet te wijten is aan te veel drank maar aan overprikkeling. Ok ok, overprikkeling én een kater meestal :-p. Balans zal het sleutelwoord blijven. Heb ik de zaterdag een hele dag ‘onder mensen’ doorgebracht, dan is het zondag tijd om op te laden. En daar is niks mis mee, dat zie ik nu. Ik ben nochtans graag onder mensen en ik kan er echt van genieten. Alleen niet te veel mensen en niet te lang haha.
Uitdagingen
Mijn tip aan mede-introverten zou zijn: als je naar een doel toewerkt en daar vormen zich onderweg (sociale) uitdagingen waarbij je het lastig krijgt, ga die dan zeker nooit uit de weg. Neem de hindernissen, ze horen bij het leven. Probeer ervan te genieten ook. Belangrijk is dan dat je achteraf voldoende tijd inbouwt om terug energie op te bouwen. Zodat je nooit met een leeg vatje achterblijft. Zorg ervoor dat vrienden zich niet schuldig voelen en licht ze voldoende in over hoe je in elkaar zit. Connecteer met andere introverten: na een goed gesprek bij een koffietje, elk in de zetel kruipen om een boek te lezen zonder dat iemand er zich raar bij voelt haha. I’m in! Maar vooral niet beginnen leven naar een bepaald persoonlijkheidstype of label die op jou wordt geplakt. Of dat je jezelf toekent. Gewoon leven en jezelf blijven, er is plaats voor iedereen op deze bol, voila.
Tot de volgende!
x