MicroAdventures (COVID19-edition)

Micro-avonturen. Mijn ogen gaan al blinken bij het horen van dit heerlijke woord. Ik noem ze ook ‘spannende, kleine gelukjes’ of ‘avonturen te vinden in onverwachte, kleine hoekjes’. Niet alleen wordt dat kleine meisje/jongen in jou opnieuw tot leven geroepen, ook je volwassen ziel wordt er helemaal vrolijk en voldaan van. Mini-avonturen zijn gewoon te gek omdat je weinig tot niks nodig hebt (goedkoop!), iedereen ze kan ondernemen, ze niet locatie-gebonden zijn en je er zelfs met een drukke job tijd (!) voor kan maken. Jazeker, ook jij kan dat!

Wat zijn Microadventures?

De term ‘Mircoadventures werd bedacht door avonturenkoning Alastair Humphreys (de man schreef er een boek over) en wordt beschreven als volgt:

A microadventure is an adventure that is short, simple, local, cheap – yet still fun, exciting, challenging, refreshing and rewarding.

As the world’s population becomes increasingly urbanised, busy, and stuck in front of a screen, microadventures offer a realistic escape to wilderness, simplicity and the great outdoors, without the need to ski to the South Pole or go live in a cabin in Patagonia.

Voor kleine avonturen hoef je dus niet de Mount Everest te beklimmen of de Atlantische Oceaan over te roeien. De kracht ligt net in het feit dat tal van avonturen net buiten de deur op ons wachten. Het kunnen korte, goedkope trips zijn in de buurt, die iedereen tijdens zijn dagelijkse reis naar het werk en andere verplichtingen kan ondernemen. Humphreys ziet avontuur dus niet als een lijst met verre bestemmingen en gewaagde ondernemingen, maar eerder als een instelling. Een mindset om ook kleine dingen met een beetje fantasie tot iets opwindends om te toveren. Als het normale leven een beetje te normaal gaat voelen, dan is het tijd voor avontuur :-). En dat maak je zo groots of klein als je zelf wil.

Het toeval wil nu dat ikzelf net een heel groot avontuur ondernam. Eentje van ‘once in a lifetime’ en eentje dat me ver uit mijn comfortzone bracht. Ik ging backpacken in Azië. Ik trok diep de jungle in op zoek naar olifanten en lokale stammen. Ik nam een duik in de mooiste watervallen van de wereld. Ik ging helemaal basic en sliep/at met de lokale bevolking. Ik ging tuben op een rivier, ging bamboo raften in een cave en nam de slowboat op de Mekong. Tijdens deze niet alledaagse reis waarvan ik met volle teugen explorerend genoot kwam ik nogmaals tot het besef dat ik al eerder had: ook dichter bij huis is het mogelijk dit gevoel te evenaren. Op een andere manier, helemaal in de comfortzone, maar niet minder fantastisch.

Laat je niet tegenhouden door een gebrek aan geld of een fit lichaam. De enige ingrediënten nodig voor een avontuurlijke cocktail zijn deze: creativiteit, fantasie, vastberadenheid, een beetje uitdaging, een gezonde dosis nieuwsgierigheid en een vleugje gevoel voor humor. En dan nog de belangrijkste regel: er zijn geen regels! Doe waar je zin in hebt en doorbreek je dagelijkse routine.

Nano avonturen in tijden van Corona

Ik kwam op het idee om dit artikel te schrijven nét omdat we met z’n allen thuis vast zitten. Omdat in deze bizarre, onzekere en akelige tijd het juist van belang is om onze microavonturen te blijven creëren. Al zijn ze nu, vanwege de maatregelen, nog kleinschaliger. Geen micro meer maar nano :-). We hebben het geluk dat we voorlopig de natuur nog in mogen. We hebben het geluk te kunnen blijven dromen en creatief te blijven. En we hebben tijd….met massa’s. De vertraagde levenswijze die ik en mijn gezin ons al van voor de crisis eigen maakten komt nu heel goed van pas. Want vertragen, dat zijn we nu immers met z’n allen noodgedwongen aan het doen.

Waar avonturen als we nauwelijks buiten mogen? Mensen met een tuin hebben hier een stap voor. Mensen met een koertje: je kan er ook heel wat mee! Mensen op appartement: gebruik de dichtstbijzijnde groene ruimte, stukje platteland of bos. Zoek het niet te ver. Je kan zelfs binnenshuis voor avontuur zorgen: kook of bak bijvoorbeeld eens iets wat je nog nooit gemaakt hebt (mislukken mag!) of bouw zelf een kamp binnen voor je kids.

Hier alvast nog meer inspiratie voor tijdens én na de lockdown:

 • Gezin: ga op berenjacht
 • Gezin: bewandel een blotevoetenpad, er zijn er 9 in Vlaanderen
 • Gezin: ga naar het dichtstbijzijnde bos en doe een ‘vieze dingen’-bingo (sigaret, plastiek zakje, kauwgom, hondendrol,…) of een ‘vogel’-bingo (mus, meeuw, roodborstje, kraai, duif,….): idee van ‘Zondag Bosdag’
 • Gezin: maak verrekijkers uit wc-rolletjes (of neem echte), neem je fototoestel en een snackje mee en ga voor zonsopgang op stap.
 • Gezin: speel verstoppertje in een maïsveld
 • Gezin: doe tikkertje in een veld met lang gras/gewas
 • Gezin: Bouw een kamp, fort of boomhut in de tuin. Ga afgevallen takken verzamelen in het bos, gebruik houten paletten, maar bouw echt iets moois met zijn allen.
 • Gezin: Zet je tent op in de tuin, breng de nacht in je tent door en ontbijt op je kampeervuurtje
 • Gezin: Maak een kampvuurtje, zorg voor muziek en dans rond het kampvuur als echte indianen (verkleedkledij optioneel)
 • Gezin: Maak een avonturenpad in je tuin met wat klauter en klimwerk, een waterpartij (zwembadje), takken en boomstammen, zandbak,…
 • Hang je hangmat in de tuin en slaap eens een nachtje in je hangmat
 • Leg je slaapzak in de tuin/op je terras en slaap een nacht onder de sterrenhemel
 • Maak een kampvuurtje in de tuin en rooster marshmallows.
 • Maak een kampvuurtje in de tuin, hang een ketel aan een tripod en eet buiten.
 • Blijf genieten van je avond tot het donker wordt, neem je zaklamp en ga op nachtelijke (korte) wandeltocht
 • Neem een duik in de dichtstbijzijnde rivier
 • Spreid een laken uit in je tuin en doe een heuse picnic
 • Zoek op Google de dichtste groene zone en ga daar naar de zonsondergang kijken
 • Paalkamperen: kampeer eens een nachtje helemaal legaal op een aangeduide plek in een natuurlijke omgeving. Let op: zorg dat je de plek helemaal clean terug achterlaat. (voor nà #blijfinuwkot)
 • Huur een kajak en vaar de dichtstbijzijnde rivier af (voor nà #blijfinuwkot)
 • Fiets de kustlijn af (voor nà #blijfinuwkot)
 • Beklim één van de hoogste punten in België (voor nà #blijfinuwkot)
 • Ga out of the blue op 2daagse in de Ardennen (voor nà #blijfinuwkot)
 • Boek een nachtje in de boomtenten, de ‘Tranendreef’ van Borgloon (voor nà #blijfinuwkot)

Vandaag gingen mijn man en mijn zoon bijvoorbeeld naast onze vijver in de hangmat liggen onder hun sterrendekentje terwijl ze kikkers spotten (en bijna eentje vingen). Klein ‘avontuur’, maar voor onze zoon een bangelijk groot :-).

Keep safe, blijf bewegen en blijf plezier beleven! Cheers.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s