6 manieren om te starten met Slow Living

‘Ik heb geen tijd’ ‘Ik heb het te druk’, horen we onszelf meer dan genoeg zeggen. Waarom hebben we het steeds te druk om bezig te zijn met wat we écht belangrijk vinden in ons leven? En nog merkwaardiger: waarom zijn we maar al te graag zo ‘druk’ bezig?

Volgens mij heeft dit te maken met een bijzondere combinatie van een aantal factoren. Enerzijds willen we met onze graad van drukte aantonen hoe belangrijk we zijn. Hoe drukker, hoe waardevoller we ons voelen. Een vorm van statussymbool, zeg maar. Een ander fenomeen van deze tijd is de schrik om gaten te hebben in onze dag. Door een overvloed aan keuze dezer dagen hebben we de drang onze dagen vol te stampen. Bovendien is er een allesoverheersende fear of missing out (versterkt door het digitaal tijdperk) waardoor we, als we eventjes rust nemen als in…gewoon thuis in de zetel zitten, ons al snel onrustig voelen en denken vanalles te missen. Ook geeft ‘druk bezig zijn’ voor veel mensen het gevoel van (financiële) zekerheid. Maar zijn we door constant bezig te zijn ook productief bezig?

Eens je inziet dat druk zijn niet gelijk is aan belangrijk zijn en dat kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat, is de eerste stap naar een bewust trager leven gezet. Je kan immers voor een tragere levensstijl kiezen, net zoals je voor een drukke kan kiezen. Natuurlijk heb je een keuze, ook al denk je vaak van niet!

Ik heb 6 manieren om te starten met onthaasten op een rijtje gezet:

  1. Bepaal wat voor jou het meest belangrijk is

Wat vind jij belangrijk? Wat zijn jouw waarden? Waar leef je voor? Waar sta jij voor?

Om te weten wat je het belangrijkste vindt in het leven, heb je goed je (kern)waarden te kennen. Voor mij persoonlijk was dit een aartsmoeilijke oefening. Je zou denken, oh easy, dat weet ik, tot je ze op papier moet zetten. Het rare is, je waarden zijn je bij je geboorte ingegeven als het ware, je hebt ze al en hebt ze altijd al gehad. Maar onderweg raak je ze soms kwijt, zeker als je bepaalde paden kiest die je helemaal niet liggen. Dat merk je bijvoorbeeld aan het feit dat je werk doet dat je ongelukkig maakt. Of dat je mateloos geïrriteerd raakt van hoe bepaalde dingen geregeld zijn. Of dat je steeds ergens opnieuw tegenaan botst wat je boos, verdrietig en moedeloos maakt.

Je persoonlijke kernwaarden bepalen helpt je enorm bij het maken van keuzes. Je kiest hoe je je leven leidt aan de hand van je waarden die je in je achterhoofd houdt. Hoe dichter de keuze bij je waarden past, hoe groter de kans dat het de juiste keuze is voor jou. Namelijk eentje waar je blij van wordt. Voorbeelden van waarden zijn: vrijheid, vindingrijkheid, kennis, zorgzaamheid, nederigheid, onafhankelijkheid, doelgerichtheid, duidelijkheid, gehoorzaamheid, enthousiasme, zelfstandigheid, …

Hoe je je waarden terugvindt, leg ik je later uit in een aparte blogtekst over kernwaarden.

  1. NEE zeggen tegen alles wat je niet belangrijk vindt

Moeilijke. Zeker voor pathologische ja-zeggers. Ik pleit schuldig. Grappig genoeg kwam ik dan in de situatie waarbij al mijn energie op was en ik wel ‘nee’ MOEST zeggen. Ik kon gewoon niet meer. Sindsdien ben ik ontzettend voorzichtig met mijn ‘ja’s’, omdat ik energie moet leren doseren. Neen zeggen is niet egoïstisch, soms moet je gewoon kiezen voor jezelf. Kies resoluut en wees consequent, leef volgens wat je belangrijk vindt en skip alles wat je onbelangrijk acht.

Echter, als er iets op je pad komt wat volledig jij is, wat zo hard binnen je waarden past, zeg dan voluit ja en ga er dubbel en dik voor. Met de nodige adempauzes :).

  1. Tijd in je dag blokkeren

Tijd is voor mij de allergrootste luxe. Eigenlijk ‘koop’ ik tijd door op dat moment niet te werken. Ik bedoel daarmee niet de ‘vrije’ tijd die je over hebt voor of na je werk. Die vrije tijd is bij velen slechts beperkt en reeds opgevuld met huishoudsleur, boodschappen doen, huiswerk met de kids maken, vooruit-geplan en andere noodzakelijke to do’s. Nee, ik bedoel ADEMtijd. Ik bedoel tijd waarbij kloktijd volledig weg lijkt te vallen. Misschien noem ik het zelfs liever ruimte.

Als je zelfstandige (zoals ik) bent, zou het vrij makkelijk moeten lukken om blokken in je agenda voor jezelf te reserveren of adempauzes in te lassen. Het gevaar ook van een eigen zaak te hebben, is dat je zodanig ervoor gaat en gedreven bent dat je simpelweg vergeet om ruimte in te bouwen. Maar ik ben er vast van overtuigd dat voor een zelfstandige ondernemer dit soort tijd nog het meest belangrijk is. Immers, de beste ideeën en meest creatieve oplossingen ontstaan vaak tijdens deze periodes. Albert Einstein bijvoorbeeld kreeg zijn aha-erlebnissen tijdens lange wandelingen in de natuur. Niet veel later ontwikkelde hij zijn relativiteitstheorie.

Mensen in loondienst krijgen van hun werkgever opgelegde pauzes. Of die altijd even kwalitatief ingevuld worden is een andere vraag. ‘S middags een uur op de smartphone scrollen versus buiten een hapje lucht gaan nemen…je snapt het verschil. Het verschil zal blijken in de namiddagproductiviteit van die 2 personen. Gelukkig zien al heel wat bedrijven het belang hiervan in. Door hun werknemers ervan bewust te maken, door flexibele uren aan te bieden, door yoga- en sportruimtes te bouwen en door bij file op de baan van thuis uit te laten werken, zijn ze volgens mij op de goede weg. Mindfullness mag natuurlijk geen industrie op zich worden, maar daarover later meer.

  1. Geef prioriteit aan je leven boven je werk

Deze spreekt voor zich denk ik. Ik heb het mijzelf zo hard moeten aanleren dit, maar nu zou ik het niet anders meer willen. Live to work or work to live? Wat ga je op je sterfbed herinneren? Juist, die keer dat je aan het léven was en niet die keer dat je aan het werken was. Dus het enige wat ik hierover kan zeggen is: YOLO.

  1. Downshiften

Remember, more is not better…better is better – Joshua Becker

Wat is downshiften of terugschakelen?

  • Een financieel lonende maar stressvolle carrière of levensstijl inruilen voor een job die minder druk geeft, minder goed betaald maar veel meer voldoening biedt.
  • Terugschakelen betekent werken aan eenvoudig leven door bewuste keuzes te maken om materialisme achter te laten en door te gaan naar een duurzamere levensstijl.

Ik hoorde je al een tijdje afvragen: allemaal goed en wel, dat trager leven en minder werken maar wie betaalt er mijn rekeningen op het eind van de maand? Nog steeds jij, alleen heb je een klik in je hoofd gemaakt door ‘hetgeen je wilt’ te scheiden van ‘hetgeen je nodig hebt’. Door op materialistisch vlak een niveau lager te schakelen en zaken als tijd, gezondheid en gemoedsrust meer te gaan waarderen boven geld en bezittingen, zal je vast de eindjes nog aan elkaar kunnen knopen én een kwalitatiever leven leiden. Zijn er nog evenveel eindjes te knopen dan voorheen? Op consumptie terugschakelen is al een belangrijke stap en zal al veel uitmaken. Nog meer onthaastingseffect krijg je wanneer je ook terugschakelt op carrière en levenswijze. Niet gemakkelijk in een samenleving die haar snelheid exponentieel verhoogt.

Ikzelf ben het experiment aangegaan door tijdelijk terug te schakelen op alle 3: consumptie, carrière én levenswijze. Waarom tijdelijk? Omdat het me nu ontzettend goed uitkomt en bevalt: ik kan bijvoorbeeld fulltime genieten van de prachtige kindertijd van mijn 2 kleine kinderen. Ook omdat ik op dit moment veel tijd voor mezelf lijk nodig te hebben. Vertragen kan gedurende bepaalde levensfases of permanent. Wanneer en hoe je maar wilt. Volgens mij ga ik niets anders meer willen :-).

  1. Aanwezig zijn in het moment

What can I say? Wie kent er niet ‘De kracht van het nu’ van Ekhart Tolle?

Je ontdoen van je constante denken en permanent in het moment aanwezig zijn, zoals in dat boek vooropgesteld wordt, is volgens mij een onmogelijke opdracht. Het proberen of in ieder geval realiseren dat je niet in het nu aanwezig bent, is de eerste stap. Tijd is een rekbaar begrip dat bestaat uit het verleden, het heden en de toekomst. Ondanks dat we fysiek in het heden leven zitten we meestal met ons hoofd in het verleden of de toekomst. Of als je er dieper op doordenkt: het verleden bestaat uit alles wat we op dat moment deden en de toekomst zal bestaan uit alles waar we op dat moment mee bezig zullen zijn. Enkel het heden is van belang.

Het besef hebben dat je in je hoofd zit en niet in het moment, is al veel. Want dan ga je je gedachten gaan observeren en je jezelf zachtjesaan proberen terugtrekken naar het nu. Naar je lichaam, in het moment. Dit vergt training. Net zoals je traint voor een loopmarathon, kan je je hersenen ook gaan trainen. Het beste middel om dat te doen is meditatie. Over meditatie heb ik zoveel te zeggen, dat ik er een apart bloghoofdstuk zal aan wijden. Zonder de zweverige bullshit, I promise.

Onthou: aanwezig zijn = stilstaan bij = vertragen = voldoenend op korte en lange termijn

Tot de volgende!

Advertentie

Een gedachte over “6 manieren om te starten met Slow Living

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s