5 goede redenen om je huisarrest nog even vol te houden!

Dat ik heel happy loop dezer dagen, is velen niet ontgaan. Ik vroeg me af waarom ik blij ben. Hoort het wel om je juist nu heel goed te voelen? Stoot ik hiermee mensen tegen de borst die het emotioneel, fysiek, financieel, …heel lastig hebben? Wellicht wel. Daarom durfde ik het enkel stiekem te voelen, en met een schuldgevoel. Tot ik het prachtige artikel met muzikant en docent Jan Swerts (heeft ASS, autismespectrumstoornis) in dS Weekblak (11/4) las. Instant herkenning. Voor zover ik weet, heb ik geen autisme maar dat nam niet weg dat ik mezelf zo hard herkende doorheen het hele artikel dat het me echt ontroerde. Jan Swerts is een prediker van stilte en vertraging. Verwoed ontwijker van prikkels, geluidsoverlast en een huismus van nature. Dan kan je niet anders dan je nu helemaal lekker in je vel voelen. Ik herken dit helemaal. 


Mijn huidige positieve mindset zorgde ervoor dat ik eens ging nadenken over ons opgelegd huisarrest en hoe ik anderen kan motiveren om dit vol te houden. Want onze motivatie is serieus aan het dalen, luidt het op nieuwssites. Logisch ook, het virus wordt moe maar aan ons situatie lijkt voorlopig niet veel te veranderen. Toch ‘moeten’ we met z’n alles ons best blijven doen en is het eenvoudigweg onze plicht om vol te houden. Misschien kan je dit beter als ik je 5 goede redenen geef om tanden te bijten.

  1. Zuivering der Natuur

Numero uno om in het -bijna dolgedraaide- hoofd te houden is: Een lockdown, dat is voor 2 dingen goed! Niet alleen helpen we verspreiding van het virus te beperken maar een wereldwijde stilstand doet wonderen voor onze natuur, ons milieu en ons klimaat. Het water in de kanalen van Venetië werden voor het eerst sinds mensenheugenis terug helder! De toppen van de Himalaya zijn terug zichtbaar voor het eerst in decenia! 30 procent minder smog boven miljoenensteden! Een wereldwijde verbetering van luchtkwaliteit door stopzetting van industrie. Met z’n allen aanzienlijk minder uit ons kot komen, geeft eveneens een immense impact op het verkeer. Vliegtuigen die aan de grond blijven staan en auto’s in de garage. Tegenwoordig zien alle dagen eruit als autoloze zondagen. Dat het klimaat hier blij mee is, is een understatement. Helaas kan dit niet zo blijven, maar laten we toch even stilstaan bij deze fijne gedachte , zolang deze situatie blijft aanhouden

2. Reset

Dit is het uitgelezen moment om met een schone lei te beginnen. Om eeuwig uitgestelde zaken eindelijk af te werken en aan iets nieuws te beginnen. Een frisse start. Of een volledige reset met een moment van stevige bezinning, verrijkende inzichten en nieuwe doelstellingen. Misschien ben je je huidige werksituatie moe. Misschien ben je een bepaald project beu en wil je een nieuw starten. Misschien wil je eindelijk werk maken van de renovatie van je huis. Misschien heb je nood aan een nieuwe hobby of om iets te leren dat je altijd al wou leren. Dan heb je nu de tijd om erover na te denken en je gedachten neer te schrijven. Gebruik die tijd.

3. Family time all the time

Cheezy but true: het is tijd om aandacht aan je favoriete mensen te besteden. Aandacht en liefde die ze misschien tekort hadden. In plaats van elkaar te enerveren en op elkaars lip te beginnen zitten, kan je maar beter beseffen deze aller uniekste periode in de geschiedenis ervoor gaat zorgen dat je AANWEZIG bent. Aanwezig in het moment mét hen en voor hen. Heb je kleine kids, dan kan je later niet zeggen dat je hun kindertijd gemist hebt, zoals we vorige generaties vaak horen zeggen. Hier en nu, dit is een deel van hun kindertijd en daarin ben jij ten volle betrokken. Maak er iets moois van.

4. K-ziekte

Nog nooit zagen ons huizen er zo piekfijn uit. Nog nooit zag elke goddamn hoek of plint in ons huis de dweil zo vaak. Onze hegjes en grasperkjes waren nog nooit zo tot op de millimeter afgelijnd. Dames en heren, we geven het toe: we hebben massaal last van de Kuisziekte. Kuisen brengt structuur en met kuisen blijf je bezig dus helemaal geen slechte eigenschap, die opkuiswoede. Extra fijn is dat het een eindeloos project is: eens we helemaal rond zijn in ons huis, kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen yay. We weten dus weer wat te doen nu onze binnentijd alweer verlengd wordt. Ben je toch niet kuisziek maar eerder allergisch aan kuisen pak dan de zolder eens aan. Of maak eens werk van je kleerkast en gooi eindelijk die afgrijselijke nineties bomberjack op de stapel voor de kringloopwinkel.  Positief aan klusjeslijsten is dat ze eigenlijk nooit af zijn.
Wie helemaal rond is in de tuin, kan ik ten stelligste de aanleg van een moestuin adviseren! Dit levert je 2 directe voordelen op: zelfvoorziening tijdens eventuele toekomstige apocalytische maanden van ontbering (je weet maar nooit) + boost voor je mentale gezondheid (bewezen therapeutisch voor de geest). Zelf geteelde groenten oogsten geeft een shot dopamine vrij in de hersenen, en vaak heeft zelfs zaaien al dat effect. ‘Het geeft een kick om nieuw leven te wekken uit een klein zaadje. Een moestuin geeft eigenwaarde, iets positief om je mee te identificeren’, aldus Sue Stuart-Smith, Britse neuropsychiater en schrijfster van het boek ‘Tuinieren voor de geest’. Het ultieme lockdown-project om die coronastress tegen te gaan.!

5. Corona-Creativiteit

Last but not least, mijn favoriete puntje. Mensenlief, wat zijn wij creatief. Raar maar waar: vooral in tijden van crisis blijken wij uitzondelijk creatief. Als de druk het hoogst is, moet het van de ketel. En dat uit zich in vééél creativiteit. In de vorm van humor, tiktok-filmpjes, flitsende youtube-kanalen, hartverwarmende initiatieven voor zorgverleners, funny memes, epische quotes, nieuwe uitvindingen, enzoverder. De mogelijkheden zijn oneindig en we maken er gebruik van. Damn, als een familie al op het idee komt om een hoogtewerker in te huren om hun oma op het 2de verdiep van het rusthuis te kunnen bezoeken! Fantastisch, dan is er heel veel mogelijk. Intussen gaat de eer -geheel terecht- naar onze zorgverleners. Maar laten we ook onze artiesten en creatievelingen eren. Deze groep mensen zal het nu ontzettend lastig hebben om het hoofd boven water te houden, maar o wat zijn ze broodnodig. Zolang er nog kunst, literatuur, muziek en humor overblijft, kunnen we nog eventjes verder. Blijf vooral die toffe ideeën op de wereld loslaten. De wereld dankt u.


Heb jij nog een andere goeie reden om vol te houden? Vertel het me gerust in onderstaand comment. In ieder geval, besef dat deze hallucinant vreemde periode regelrecht de geschiedenisboeken ingaat. Net als ons oma’s en opa’s  in geur en kleur konden vertellen over de tweede wereldoorlog, zullen wij ons kindjes kindjes kunnen vertellen over de covid 19 horror en de impact op ons leven en de toekomst. Want een toekomst is er zeker en alles gaat altijd voorbij. Voorlopig gaat het leven door, zij het in iets trager tempo. De mens vindt manieren om zijn leven verder te zetten. De mens is veerkrachtig. De mens zal zichzelf opnieuw uitvinden. Benieuwd naar what’s next? In de tussentijd geniet ik zalig verder van elke resterende seconde in mijn opeens gepermitteerde cocon. Stay Safe!


SUPERTIP: weet je niet wat gedaan? Dan moet je zéker eens kijken naar ‘Floortje blijft hier’ op de Nederlandse zender NPO. Ik ben al jaren ongelooflijke fan van Floortje Dessing en haar reisprogramma ‘Floortje naar het eind van de wereld’. Geen gewoon reisprogramma: het is ontzettend mooi vormgegeven, dikke duim voor de soundtrack en ongewoon boeiend qua inhoud. Momenteel kan Floortje helaas niet meer op reis, daarom blijft ze gewoon hier en bezoekt ze enkele bijzondere mensen in Nederland…Aanrader! Bekijken doe je via de NPO app. Klik hier voor info

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s